Despre noi
La începutul anilor ’90 existau aproximativ 450 de cinematografe. Astăzi au supraviețuit mai puțin de 30. În ultimii douăzeci de ani, peste 400 de cinematografe au dispărut treptat de pe harta culturală a României, fiind transformate în săli de bingo, case de schimb valutar, depozite pentru materiale de construcții, lăcașe de cult, cluburi, discoteci, restaurante, magazine de haine, supermarket-uri, sau au fost abandonate intenționat, fiind lăsate să se degradeze. Lipsa de interes a autoritățlor pentru conservarea acestor clădiri și menținerea lor în circuitul cinematografic, alături de o legislație incoerentă (modificată la fiecare nouă guvernare), interesul imobiliar pentru anumite clădiri (aflate adesea în zonele centrale ale orașelor, sau clădiri de patrimoniu), televiziunea prin cablu, apariția casetelor video, a dvd-urilor, a filmelor piratate și a Mall-urilor au dus la situația actuală a cinematografelor.
Salvați Marele Ecran este o platformă online interactivă, o cartografiere a tuturor sălilor de cinematograf din rețeaua cinematografelor aflate în proprietatea statului. Cinematografele fac parte din patrimoniul cultural al țării și trebuie protejate, iar oamenii trebuie să fie mult mai conștienți de importanța și valoarea cinematografiei.
În mai puțin de douăzeci de ani, numărul celor care au cumparat un bilet la cinema a scăzut de peste 50 de ori. Între 2005 și 2012 s-a înregistrat o ușoară creștere datorată apariției Mall-urilor. Potrivit statisticilor Media Salles din anul 2010, România este țara cu cele mai puține ecrane raportate la numărul de locuitori. Densitatea ecranelor este de 0.89 la 100.000 de locuitori comparativ cu 1.85 în Bulgaria, 2.66 în Croatia, 1.5 în Serbia, 3.94 în Ungaria, 4.57 în Slovacia. Din statisticile ultimilor ani, realizate de Europa Cinemas și Media Salles, reiese că succesul de public al unei producții naționale este corelat cu numărul de cinematografe și cu densitatea de ecrane raportată la 100.000 de locuitori.
Informațiile din acest site au fost obținute de la angajații cinematografelor din țară, din arhive personale, de la RADEF, de pe blog-urile și site-urile unor oameni pasionați, care au fost preocupați de soarta sălilor de cinema. Link-urile acestor site-uri și blog-uri sunt postate în dreptul fiecărui cinematograf la care se face referire.
În momentul lansării acestui site, în luna martie 2014, avem 174 de pin-uri, acestea reprezentând 174 de cinematografe dintr-un total de 400. Ne dorim ca în următoarele luni, prin contribuția utilizatorilor platformei salvațimareleecran.ro, să refacem puzzle-ul celor 400 de cinematografe existente până în 1990. Pentru aceasta, orice informație este binevenită – fotografii, cărți poștale, filmări personale, texte, informații și amintiri legate de aceste locuri.